Orang kata, 'air tangan' tu yang paling penting dalam sesuatu masakan. Kalau korang masak & ada yang komen "kakak aku masak lagi sedap!" Jangan buang masa, bagi dia satu baldi kosong suruh dia bawak balik & then suruh dia tadah air basuh tangan kakak dia dengan segera. Kemudian bagi pada korang..ahaks..
E'ehh...dah ada resepi kedua la..wink..wink.. Tak sah la pulak rasanya kalau ada kailan ikan masin tak ada tomyam kan? Jom cik ain share resepi tomyam campur dekat korang semua.
BAHAN UTAMA
-1/2 ayam
-sedikit udang & sotong
-4 ulas bawang putih (diketuk)
-10 biji cili api (diketuk)
-1 inci lengkuas (diketuk)
-2 batang serai (diketuk)
-2 ulas bawang besar (dibelah 4)
-2 biji tomato (dibelah 4)
-2 kiub maggi tomyam
-4 sudu (b) pes tomyam
-6 helai daun limau purut
-air (sukatan mengikut kehendak)
-sedikit minyak
SAYUR
-1 batang karot : lebih pun boleh (dihiris menyirung)
-sedikit kubis bunya (dipotong comel)
-1 paket cendawan (dipotong comel)
CARA
-tumis bawang putih sehingga naik bau
-masukkan air + cili api + lengkuas + serai + kiub & pes tomyam + bawang besar (kacau sehingga sebati)
-masukkan ayam + udang + sotong (biar 5minit)
-masukkan sayur + tomato + daun limau purut + garam
-kacau sehingga benar2 masak. SIAP!
-kacau sehingga benar2 masak. SIAP!
GAMBAR
cik ain guna pes tomyam yang asli dari thai |
NOTA
-nak guna ayam saja pun boleh
-nak tambah sebarang sayur lain pun boleh
-tak nak guna pes tomyam pun boleh tapi WAJIB tambah kiub tomyam
~SELAMAT MENCUBA~
0 oRaNg cOmeL DaH MinUm KoPi:
Post a Comment