Uhuk3...pat2 kelas dah nak mula. Bagi sesiapa yang sangat hebat dalam bidang memasak, boleh la pejam mata tengok resepi ni. Bagi sesiapa yang masih dalam proses belajar, sila tumpukan perhatian! hehe... Cik ain tahu ramai di luar sana yang sangat hebat dalam bab masak memasak ni. Tapi tak apa, sharing is loving kan sayang2ku?
Tanpa membuang masa, kebetulan semalam cik ain sediakan masakan ni untuk seisi rumah cik ain, apa lagi jom usha!
BAHAN
- sayur kailan (potong sederhana)
-i inci ikan masin tenggiri (dipotong comel2)
-5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
-1/2 inci halia (ditumbuk kasar)
-2 sudu (b) sos tiram
-3/4 cawan air
-sedikit minyak untuk menumis
CARA
-panaskan minyak, tumis bawang putih + halia sehingga naik bau
-masukkan ikan masin tenggiri & biar sehingga bawang putih sedikit kekuningan
-masukkan sos tiram + air (kacau sebentar)
-masukkan sayur kailan (kacau sehingga sebati)
-siap dihidangkan!
GAMBAR
cik ain buat berkuah sikit sebab permintaan h.mate |
NOTA
-kalau nak + garam, sila rasa terlebih dahulu. takut terlebih masin sebab ikan tenggiri dah masin
-sukatan air mengikut kehendak anda. kalau nak lebih kuah sila tambah lagi
-better asingkan batang & daun kailan. masa nak masak masukkan batangnya dulu supaya cepat lembut
~SELAMAT MENCUBA~
0 oRaNg cOmeL DaH MinUm KoPi:
Post a Comment