Salam sayang semua!
Dah lama tak kongsi resepi dalam blog. Bukan tak memasak, tapi tak ada masa nak buat entry pasal resepi. Ahaks...INI SERIUS!
Hujung minggu yang lepas, kakak cik ain minta buatkan puding karamel. Dah lama tak buat sebenarnya. So, cari bahan2 & buat! Sudah pasti puding karamel TANPA telur yang menjadi pilihan kami. Sebab dengan adanya telur dalam puding tu, mematahkan sedikit selera untuk makan.
Jom cik ain share resepi puding karamel yang sangat simple ni!!!
BAHAN :
Bahan A (untuk puding)
- 1 bungkus serbuk agar2 (10gm)
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B (untuk karamel)
- 4 atau 5 sudu besar gula pasir
CARA2 :
- karamel > taburkan gula atas loyang. Masak dengan api yg perlahan sehingga perang (kacau perlahan2). Biarkan karamel dlm loyang
- puding > campurkan kesemua Bahan A. Kacau adunan sehingga menggelegak. Tutup api & tapis bancuhan puding sebelum dimasukkan ke dlm loyang yg berisi karamel tadi
- sejukkan sebentar & baru masukkan dlm peti sejuk
NOTA :
- kalau nak puding lebih lembut, better tambahkan 1/2 cawan air lagi. resepi yg di atas sedikit keras
- boleh tambah/kurangkan gula pasir ketika membuat karamel. & yg paling penting jgn sampai hangus melampau. Nanti pahit!
GAMBAR :
~SELAMAT MENCUBA~
0 oRaNg cOmeL DaH MinUm KoPi:
Post a Comment