Hip..hip..horrayyy... ^_^
mulakan pagi Selasa dengan resepi baru!
Kebetulan cuti yang lepas cik ain teRAJIN nak buat kek coklat ni. So, sharing is cooking! Ahaks.. Kelebihan kek coklat yang cik ain nak share ni ialah kek tersebut diKUKUS. Bukan dibakar. So, tiada risiko rentong! wink..wink..
Selain itu MOIST di atasnya sangatlah mudah disediakan jika anda benar2 yakin mampu melakukannya. Wee.. (jika kau fikirkan kau boleh, kau pasti boleh melakukan!)
Untuk yang TAK TAHU, ada beberapa perkara penting yang perlu anda jaga (pantang) bila nak buat apa2 jenis kek. Apa pantangnya? Di bawah nanti cik ain akan share. Kalau anda langgar pantang2 ni, tidak menjadilah ia sebagai KEK! tetapi BATU!
Jangan buang masa. Jom skodeng!
BAHAN A
-1 cawan gula (masak)
-1 cawan minyak masak (masak)
-1 cawan susu cair (masak)
-1 cawan serbuk koko (masak)
-1/2 cawan susu pekat (masak)
[ CAMPURKAN KESEMUA 'BAHAN A' INI KE DALAM PERIUK. GAUL TERLEBIH DAHULU KEMUDIAN MASAK SEBENTAR SEHINGGA BENAR2 SEBATI. PASTIKAN SUHU API DALAM KEADAAN SEDERHANA. SELEPAS ITU BIARKAN SEBENTAR AGAR SEDIKIT SEJUK ]
BAHAN B
-3 biji telur
-1 1/4 cawan tepung gandum (diayak)
-1 susu (k) soda bikarbonat
-1 sudu (k) serbuk penaik
[ TEPUNG GANDUM, SODA BIKARBONAT & SERBUK PENAIK DIGAULKAN TERLEBIH DAHULU DI DALAM SATU MANGKUK KECIL ]
CARA
-pukul/putar telur sehingga benar2 kembang
-masukkan BAHAN A yang telah dimasak sebentar tadi. putar sehingga sebati
-masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sehingga benar2 bercampur dengan adunan coklat tadi
-setelah memasukkan bancuhan ke dalam loyang, kukus selama 1jam 30minit
MOIST
-1/2 cawan serbuk koko
-1/2 cawan minyak masak
-susu pekat (mengikut kemanisan yang anda mahu)
-sedikit air panas (kepekatan yang anda mahu)
CARA
-gaul serbuk koko & minyak sebelum naikkan ke atas api
-masukkan air panas sedikit demi sedikit mengikut kehendak anda
-masukkan susu pekat sehingga menepati selera anda
GAMBAR
xsempat nak snap gmbr SEBIJI |
kalau yg menjadi moist dia akan nmpk berkilat |
NOTA (PANTANG)
-untuk menghasilkan kek yang benar2 gebu jangan sesekali menggunakan bahan2 yang baru dikeluarkan dari dalam peti ais
-loyang yang digunakan utk memasukkan adunan kek harus diratakan dengan sedikit minyak masak/mentega supaya kek tidak melekat setelah masak
-ketika proses KUKUS jangan buka penutup kukus selagi belum melebihi ke 1 jam. jika tidak air titisan dari penutup kukus itu akan membantutkan proses kenaikan jika ianya terkena pada kek
~SELAMAT MENCUBA~
p/s : mungkin bunyinya sedikit sukar tapi percayalah jika anda yakin mampu menghasilkan dengan sempurna, sangatlah berbaloi! ^_^ kalau tak faham boleh tanya okeyhsss...
0 oRaNg cOmeL DaH MinUm KoPi:
Post a Comment