Salam sayang! Sat ek...
Fuhhhh...!!! Haaa..tiup habuk dalam blog ni dulu. Gagaga..
Entah gila hape tiba2 rasa nak masak spaghetti bolognese. Padahal tak suka pun. Tapi teringin sangat nak buat & bagi orang lain makan. Maka, bermulalah penjelajahan cik ain untuk mencari resepi terbaik! wink..wink..
Sebelum tu nak cerita kenapa cik ain tak suka SB. 1.. sebab mende ni makanan orang barat. I orang timur! 2.. rasa masam yang menspoilkan selera makan! 3.. rasa & bau daging cincang (lembu) yang sangat memualkan! Haaa.. nampak tak permainan di situ? Haha..
So, disebabkan teringin nak masak mende ni cik ain search & kaji how to make this mende more kepada kemelayuan punya masakan. (berteraburrrr bahasanya..) & nak sangat masak dengan cara sendiri dengan menghilangkan 3 sebab utama kenapa cik ain tak suka makan this mende.
Think! Think! Think! Yeahhh.. dah dapat! Lepas search beberapa resepi SB dekat google, cik ain buat kesimpulan sendiri & reka resepi sendiri. Tapi based on resepi2 yang cik ain dapat tu la. Jom cik ain share resepinya. Opkos menggunakan bahan2 yang simple mimple!
BAHAN2 :
- 1 paket spaghetti (jenama SAN REMO)
- 1 botol (kecil) spaghetti sauce (Prego Traditional)
- 4 keping daging burger lembu Ramly (cincang terlebih dahulu)
- 5 batang sosej biasa/berlada hitam - potong bulat/serong
- 4 ulas bawang putih (cincang)
- 1 biji bawang besar/bawang kuning (potong dadu)
- 2 sudu(b) cili boh
- 3 sudu(b) sos cili
- garam & gula secukup rasa
- sedikit air
- sedikit minyak untuk menumis
- parmesan cheese (grated) untuk ditabur atas hidangan
CARA2 :
- rebuskan spaghetti bersama sedikit garam & minyak. Lepas masak toskan airnya
- tumis bwg putih & bwg besar/kuning sehingga naik bau
- masukkan cili boh & daging burger yg telah dicincang. Kacau sehingga daging betul2 masak
- masukkan spaghetti sauce & sos cili. Kacau sebentar
- masukkan sosej beserta garam & gula secukup rasa
- masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat (ikut selera)
- SIAP! Taburkan parmesan cheese atas hidangan. Jangan terlalu banyak. Nanti muak!
GAMBAR :
NOTA :
- boleh gantikan sosej dengan cendawan butang (hiris nipis)
- boleh tambah cili benggala (potong dadu)
- boleh tambahkan cili boh kalau nak lagi pedas
- boleh makan bersama meatball (goreng asing)
- tak nak cheese pun tak apa!
(RESEPI NI DIOLAH BASE ON APA YANG CIK AIN TAK MAKAN DALAM RESEPI ASAL... ^_^)
~ SELAMAT MENCUBA ~
0 oRaNg cOmeL DaH MinUm KoPi:
Post a Comment