Salam sejahtera & sentosa! Lusa nak raya dah kan.. mesti masing2 tengah sibuk memikirkan menu apa yang nak dihidangkan pada jumaat ini. Laksa pun sodap! Ohhh...sangat teringin!!! :(
Terlalu lama rasanya cik ain tak bawak keluar resepi2 baru kan? So, mood memasak kembalik menodai cik ain. Wink..wink..
Resepi ni cik ain belajar dari kakak cik ain. Simple tapi sangat sedap. Dan mungkin ada sedikit kelainan berbanding ayam masak kicap yang biasa tu. So, tanpa membuang tabiat melebih2, jom cik ain kongsikan resepi yang sangat yummy2 ni.
BAHAN2 :
-5 atau 6 ketul ayam (digaul dgn kunyit)
-2 ulas bawang putih (ditumbuk)
-1/2 inci halia (ditumbuk bersama b.putih)
-1 sudu(b) perencah sup (dibancuh dgn sedikit air)
-kicap manis (mengikut kepekatan yg anda mahu)
-2 sudu(b) sos tiram
-2 biji cili api (diketuk sedikit)
-1 biji bwg besar (dipotong bulat)
-sedikit garam, minyak & air
CARA2 :
-panaskan sedikit minyak & tumis bwg putih & halia yg telah ditumbuk sehingga sedikit kekuningan
-masukkan ayam yg telah digaul dgn kunyit tadi
-masukkan perencah sup & kicap. Biarkan sebentar
-masukkan air mengikut kepekatan yang anda mahu & biar sehingga ayam empuk
-masukkan sos tiram, garam, cili api & bwg besar. Gaul sehingga sebati. SIAP!
GAMBAR :
NOTA :
-kalau ada daun sup lebih2 dlm peti ais tu boleh la dimasukkan sekali dihujung masakan tadi. sebagai hiasan
-kepekatan kuah mengikut selera anda
~SELAMAT MENCUBA~
0 oRaNg cOmeL DaH MinUm KoPi:
Post a Comment